ПоРтАл

ПоРтАл
САЗВЕЖЂЕ З

понедељак, 24. август 2015.

НАПИСАНО НА МАРГИНИ* / Бела Тукадруз


Турци су пет стотина година владали над Србима и  нису много  експериментисали. Какав је био резултат 1878. године? Или 1912, 1913. године?
Комунисти су имали мање времена на располагању – за свој експеримент -  око десет пута мање од Турака, и – какав је резултат њиховог експеримента? Успешан. Чак изузетно успешан.
Где је резултат највидљивији, најуспешнији? У опустелим српским селима. Тиме треба започињати сваку нову будућу историју, историју народа и историју књижевности. Не околишити.
Турци су експериментисали вођени снагом коња и снагом оружја, створивши  како би то данас  модерни чланкописци и политичари рекли – колатералну штету, необичан сој, јањичаре - песницу свога експеримента. Комунисти - идеалима.
Јањичари су надживели турску империју. Успешан комунистички експеримент је надживео комунистичку империју.

Удружени, јањичари, бесмртне колатералне штете, и комунистички експерименти,  владају нашим судбинама, животима, прошлошћу, садашњошћу и будућношћу, као монструми (вампири).


_________
    * POST-MORTEM, хроника о експерименту  In vivo (могући  наслов једне књиге, која је у рукопису одавно крштена као змија бела као снег (чуваркућа).

Нема коментара:

Постави коментар