ПоРтАл

ПоРтАл
САЗВЕЖЂЕ З

недеља, 4. јул 2010.

Поклон књига ЗАВЕТИНА за јул месец 2010 : "Антологија опалог лишћа"

(Аутор) Белатукадруз, почетком лета негде на југу Србије. Снимак коли И.


Како назвати ову књигу, која је настала од песама песника које је антологичар М. Лукић био уврстио у неко од издања антологије српске поезије 20. века НЕСЕБИЧАН МУЗЕЈ Плус ултра, да би их затим ветар коначне верзије, тј. шестог издања исте, развејао као лишће? ПРОДАВНИЦА ВАЗДУХА?1 - како би предложио дух покојног Јефтића? Или - КОД ДАМСКЕ ПАТКЕ? - како би сугерисао дух покојног Младеновића? Или - КАНТА ЗА СМЕЋЕ? - према стиховима живог Доб. Смиљанића?
 Прва верзија ове антологије објављена је крајем 2003. године, на званичном Њеб ситеу Заветина (интернет адреса њњњ.заветине.цом). Тамо је објављена  нешто скраћенија, са следећим уводом: ПРОДАВНИЦА ВАЗДУХА?   КОД ДАМСКЕ ПАТКЕ?
Приређивачи Бора Јефтић и Ранко Младеновић  (по наговору Духа Трајка Ћирића)
ПРОДАВНИЦА ВАЗДУХА !  Испробано средство  Испуњавам књижевне величине. Надуване вредности сваке врсте.                        
БОРА ЈЕФТИЋ

*
            Евентуални читалац треба да зна да је иницијална, првобитна верзија ове књиге, сачувана на ЦД “Архив трговаца светлошћу” (Заветине, Београд, 2003 - 2004). Исто тако, евентуални читалац не би смео да заборави и на околност: да ова и оваква књига данас не би била могућа, да није било дугогодишњег рада на антологији НЕСЕБИЧАН МУЗЕЈ...2 .  У ову књигу су укључени и делови рукописа објављеног у ч. ЗАВЕТИНЕ Плус ултра,15 - 16/ 2001.3
Интегрално издање ове антологије опалог лишћа српске поезије 2о. века, које ће изазвати праву буру подстакнуто сујетама многих живих а отпалих, може се преузети са официјелног сајта Заветина. Као поклон књига за јул месец 2010. Видети више:




Нема коментара:

Постави коментар