PREDSMRTNI IZBOR

PREDSMRTNI IZBOR
Из књижевног опуса Беле Тукадруза (алиас Мирослав Лукић)

уторак, 24. септембар 2024.

НАМАГАРЧЕНИ СРБИ, АЛИ И ЧИТАВ СВЕТ

 DIGITALNI LOGOR STEŽE LANCE, A LOGORAŠI ĆUTE I TRPE...

Mnogi su se zavukli u mišije rupe, a poneki pričaju masne viceeve....

 

Srpska literatura  - šlogirana, ili poplavljena ... prežvakanom žvakom, osim....

*







* *






*  *


*  *


Jovana Kirov размијенила је запис

 

Lide Krume
...
А,мештани ћуте...
Тотално зомбиране,страшно !

 

*  *

 


 

*  * 

             

снимак је спојен
Оцијенило је 37 особа
Прво стари
Sve ispravno slovljeno....
No pitanje je koliko ispranih mozgova hibridnih (čitaj robovi)to shvaća....jer samo ljudi to mogu razumijeti a takovih je na veliku žalost jako malo.....

 

*   * 



Око Мале Госпође је одштампана најновија књига пожаревачког песника Александра Лукића, бившег уредника Едиције БРАНИЧЕВО и актуелног уредника књижевног часописа ЗАВЕТИНЕ+.

Појавила се као прва у Едицији СИГА нишког издавача "РЕВНИТЕЉ" и садржи две целине, међусобно испреплетане - прва је "У СТАРОМ ЗАВИЧАЈУ", и бави се на свој начин трауматском српском историјом и једним од најтрагичнијих датума у сећању Срба - стрељању крагујевачких ђака од стране фашистичке хорди "у једном дану" (када је убијано мучки по сто српских ђака и њихових професора за једног погинулог немачког окупаторског војника)... Сама та целина, данас, када се повампирила Сотона, требало би да буде прештампавана у много већим тиражима од празних књига празних људи, у временима која наступају. То је књига који се не шали, не лаже, својеврстан искорак једног од најхрабријих српских песника, који је од својих почетака био нека врста беле вране, због једне поеме (штампане у популарном и тиражном књижевном листу "Књижевна реч"- "Пољска муштикла" која није била по вољи дресираном стаду и будним чуварима тога великог стада). Александар Лукић је имао пожељан стваралачки развој, почев од његове прве књиге ("У вагону Розанова", Књижевна омладине Србије, одабрана на јавном конкурсу), па преко "Оснивача подземне престонице", и "Страшног суда" до оних које су излазиле последњих година: "Савремени ушкопљеници"(2008),"Не спомињи ђавола" (2009),"Кукавичлук" (2012), "Псовка" (2012), "Римска историја, изабране песме" (Повеља "Карађорђе" -  "Шумадијске метафоре", уредник Душан Стојковић, Младеновац), "Капларско коло" (2020), "Спасимо душу" (2022) (Награда "Милан Ракић), и тд. Приметно је, дакле, од орве до ове најновије песничке књиге невеликог   обима да Лукић није од оних песника који живе од некакве старе или сумњиве славе, већ његова познатост у народу који воли да чита долази долази из чињенице  р а с т а овог песника из књиге у књигу". Лукић се огледао и као романописац, веома успешно, али и као есејиста ("Између митарења чудовишта и уметности будућности", 2011), показао се и као један од успешнијих српских уредника, у Едицији БРАНИЧЕВО, за време својих кратких уредниковања, објавивши у тешким временима више од педесетак писаца најразличитијих праваца и усмерења). 

Друга целина у његовој најновијој књизи (ГРУДВЕ СНЕГА) садржи осам одличних песама, које препознатљив израз раста, разрастања и сазревања, таложења искуства, отрежњења, пре свега песма "Намагарчени Срби", стр. 87, или песме "Dipe state лица", стр. 95, "Славна тишина", стр. 99 и "Светиња" стр. 101, којом се та друга целина завршава). Добро је што се издавач потрудио да наведе и употпуни биографске и библиографске податке о песнику на крају књиге. Верујемо да ће ова књига имати много већу пријемчивост код читалаца данашњих из више разлога. ... (Прилог: корице најновије Лукићеве књиге.) 

Лукић је као песник превођен на неколико страних језика (књиге у целини!или поједини циклуси песама, поеме) : румунски, француски, енглески и руски (понајмање) ... -  Б. Т.)


Нема коментара:

Постави коментар